Θεραπευτική μάλαξη

Η μάλαξη είναι από τις πρώτες θεραπείες που έχουν δοθεί στον άνθρωπο ήδη από τα αρχαία χρόνια, καθώς αναφέρονται από το Ιπποκράτη ακόμα οι ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη.

Η μάλαξη αποτελεί το κομμάτι της θεραπείας που προσφέρει ανακούφιση και την περισσότερη χαλάρωση. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος της φυσικοθεραπείας, καθώς μέσω ειδικών χειρισμών δεξιοτήτων και πιέσεων προσφέρεται έντονη υπεραιμία στην πάσχουσα  περιοχή και μειώνεται ο μυϊκός σπασμός  και το «πιάσιμο». Αποτέλεσμα φυσικά είναι η  άμεση ευεξία, η χαλάρωση και η αναζωογόνηση.

Γιατί να επιλέξω την μάλαξη;

Προσφέρει άμεσα αποτελέσματα και ανακούφιση καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  • Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, διευκολύνοντας την αναπνοή του δέρματος.
  • Ενεργοποιεί εκκριτικές διαδικασίες των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων απομακρύνοντας προϊόντα του μεταβολισμού.
  • Διευρύνει τα αγγεία του δέρματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος δημιουργώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα.
  • Αυξάνει την κυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό οξυγόνωσης των ιστών.


Γιατί πονάω μετά την μάλαξη;

Μετά από μια συνεδρία θεραπευτικής μάλαξης έχουμε υπεραιμία στο μυϊκό σύστημα, χαλάρωση και ταυτόχρονα νιώθουμε αναζωογόνηση και ευεξία. Πολλές φορές όμως, μας βρίσκει το επόμενο πρωί με πόνους σαν να κάναμε έντονη και επίπονη άσκηση για ώρες. Γιατί συμβαίνει αυτό λοιπόν; Το αίσθημα αυτό προκύπτει λόγω της αύξησης του της κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού στις μυϊκές περιοχές που έχουν καταπονηθεί από υπέρχρηση, λανθασμένη στάση σώματος ή/και αδράνεια. Αυτή η απότομη αύξηση του μεταβολισμού στους μύες είναι μια αλλαγή η οποία «αναγκάζει» πολλές φορές τους μυς να αντιδράσουν με πόνο. Σε κάθε περίπτωση ο πόνος διαρκεί κάποιες ώρες και δεν είναι τόσο έντονος ώστε να χρειαστεί η χορήγηση παυσίπονου.